Skip to main content

Házi készítésű söreink

Novícius

Típus: Pils, Alkoholfok: 5%

Európai alapanyagokból készült, szalmasárga színű, gyógynövényes-, fűszeres illatú, malátás
ízű, mérsékelten keserű sör. Sörházunk alapkínálatának első számú itala, az egész estés sörözések legmegfelelőbb kísérője.

A névről: A novícius szó újoncot jelent. A bencés rendben a jelentkezők számára az első egy
év a jelölti időszak. Ha a rendtagok úgy ítélik meg és a jelölt is úgy dönt, hogy marad,
következik a beöltözés, melyet követően a jelölt novíciussá válik.

Sörfőzőmester gondolatai: Egy jól eltalált pilseni noha egyszerűnek tűnik, az elkészítése jóval
összetettebb. A recept aránytalanságai vagy a főzési hibák mind hamar szembe tűnnek. Ezért
kiemelten fontos az odafigyelés és a finomhangolás. Sokan hiszik, hogy a pilseni sör nagyon
régi, de valójában, ha a sörfőzés több ezer évre visszanyúló múltját tekintjük, viszonylag fiatal típusról van szó.

Perjel

Típus: Weissbier, Alkoholfok: 5%

Bajor búzasör, aranysárga színű, ködös megjelenésű, dús habú. A stílus egyik fő jellemzője az élesztő által termelt banánészter, mely a banán illatát és ízét idézi az italban. A kortyérzete krémes, testes. A megszokott búzasörökkel ellentétben a mi sörünk könnyedebb, hogy azok számára is befogadható legyen, akik a stílust kevésbé kedvelik.

A névről: A perjel szó ezesetben nem az írásjelre utal. Az elnevezés rendházvezetőt jelent a szerzetesrendekben. A „perjelség” különálló szerzetesközösséget is jelöl. A győri „Szent Mór Bencés Perjelség” 2007 óta viseli ezt a nevet.

Sörfőzőmester gondolatai: A bajor búzasör nagymesterei mögött több évszázados hagyomány és tapasztalat áll. Sok idejük volt rá, hogy tökéletesítsék a technológiát és a receptjeiket. Minden főzdének, amely jó búzasört képes főzni, megvan hozzá a saját titka. Azon dolgozom, hogy megtaláljam azt a titkot, amivel a mi weissbierünk is tökéletes lesz.

Magister

Típus: Brown ale / barna ale, Alkoholfok: 5,5%

Gesztenyebarna szín, izgalmas karamelles, kávés, kakaós, aszalt gyümölcsös íz és illat. Ínyenc
ital, ahogyan melegszik, úgy nyílik meg egyre jobban. Igazán karakteres sör, nem véletlenül kerül bele több ételünkbe is, alapanyagként.

A névről: A magister a novíciusokat segítő lelkivezető a rendben, az újoncok hozzá mehetnek
lelkivezetésért, segítségért, s általában nála gyónnak. A szó maga mestert, vezetőt jelent.

Sörfőzőmesger gondolatai: Sokan kedvelik a teltebb ízű söröket, ezért a barnasör kívánatos
egy sörházban. Ebben a receptben keveredik az angol, belga és amerikai brown ale stílus, finoman összedolgozva. A kihívás, hogy ne bonyolítsuk túl.

Fráter

Típus: New England IPA, Alkoholfok: 6,5%

Újhullámos IPA, hidegkomlóval. Ezt illata hamar egyértelművé teszi. A sörben minden speciális, minden modern, a vízkezeléstől kezdve a komlózás módjáig. Az összetevőktől kezdve a magas alkoholfokig minden hozzájárul a végső karakterhez.


A névről: A fráter a szerzetesek között egy megszólítás, testvér-t jelent. A nap mint nap
együtt imádkozó rendtársak testvérnek tekintik egymást. A szerzetesek is sokfélék, de céljuk,
útjuk egy, éppen, mint a söreink, amelyek nagyon különbözőek, és mégis összetartoznak.


Sörfőzőmester gondolatai: A New England talán a legmodernebb az IPA-k közül. Egészen más
felfogással nyúlunk az alapanyagokhoz és más technikákkal adjuk hozzá őket, mint a korábbi
időkben. Komlócentrikus, a komló fajtája, frissessége, adagolásának módja alapvetően
meghatározza, szinte lehetetlen kétszer teljesen ugyan olyat készíteni.