Házi készítésű söreink

Novícius

Típus: Pils, Alkoholfok: 5%

Európai alapanyagokból készült, szalmasárga színű, gyógynövényes-, fűszeres illatú, malátás ízű, mérsékelten keserű sör. Sörházunk alapkínálatának első számú itala, az egész estés sörözések legmegfelelőbb kísérője.

A névről: A novícius szó újoncot jelent. A bencés rendben a jelentkezők számára az első egy év a jelölti időszak. Ha a rendtagok úgy ítélik meg és a jelölt is úgy dönt, hogy marad, következik a beöltözés, melyet követően a jelölt novíciussá válik.

Sörfőző gondolatai: Egy jól eltalált pilseni noha egyszerűnek tűnik, az elkészítése jóval összetettebb. A recept aránytalanságai vagy a főzési hibák mind hamar szembe tűnnek. Ezért kiemelten fontos az odafigyelés és a finomhangolás. Sokan hiszik, hogy a pilseni sör nagyon régi, de valójában, ha a sörfőzés több ezer évre visszanyúló múltját tekintjük, viszonylag fiatal típusról van szó.

Perjel

Típus: Weissbier, Alkoholfok: 5%

Bajor búzasör, aranysárga színű, ködös megjelenésű, dús habú. A stílus egyik fő jellemzője az élesztő által termelt banánészter, mely a banán illatát és ízét idézi az italban. A kortyérzete krémes, testes. A megszokott búzasörökkel ellentétben a mi sörünk könnyedebb, hogy azok számára is befogadható legyen, akik a stílust kevésbé kedvelik.

A névről: A perjel szó ez esetben nem az írásjelre utal. Az elnevezés rendházvezetőt jelent a szerzetesrendekben. A „perjelség” különálló szerzetesközösséget is jelöl. A győri „Szent Mór bencés perjelség” 2007 óta viseli ezt a nevet.

Sörfőző gondolatai: A bajor búzasör nagymesterei mögött több évszázados hagyomány és tapasztalat áll. Sok idejük volt rá, hogy tökéletesítsék a technológiát és a receptjeiket. Minden főzdének, amely jó búzasört képes főzni, megvan hozzá a saját titka. Azon dolgozom, hogy megtaláljam azt a titkot, amivel a mi weissbier-ünk is tökéletes lesz.

Magister

Típus: Brown ale / barna ale, Alkoholfok: 5,5%

Gesztenyebarna szín, izgalmas karamelles, kávés, kakaós, aszalt gyümölcsös íz és illat. Ínyenc ital, ahogyan melegszik, úgy nyílik meg egyre jobban. Igazán karakteres sör, nem véletlenül kerül bele több ételünkbe is, alapanyagként.

A névről: A magister a novíciusokat segítő lelkivezető a rendben, az újoncok hozzá mehetnek lelkivezetésért, segítségért, s általában nála gyónnak. A szó maga mestert, vezetőt jelent.

Sörfőző gondolatai: Egy sörház kínálatába kívánkozik egy barnasör. Sokan kedvelik a teltebb ízű söröket, így ők kedvüket lelhetik ebben az italban. Ebben a receptben keveredik az angol, belga és amerikai brown ale stílus, finoman összedolgozva. A kihívás abban rejlik, hogy nem szabad túlbonyolítani.

Fráter

Típus: New England IPA, Alkoholfok: 6,5%

Újhullámos IPA, hidegkomlóval. Ezt illata hamar egyértelművé teszi. A sörben minden speciális, minden modern, a vízkezeléstől kezdve a komlózás módjáig. Az összetevőktől kezdve a magas alkoholfokig minden hozzájárul a végső karakterhez.

A névről: A fráter a szerzetesek között egy megszólítás, testvér-t jelent. A nap mint nap együtt imádkozó rendtársak testvérnek tekintik egymást. A szerzetesek is sokfélék, de céljuk, útjuk egy, éppen, mint a söreink, amelyek nagyon különbözőek, és mégis összetartoznak.

Sörfőző gondolatai: A New England talán a legmodernebb az IPA-k közül. Egészen más felfogással nyúlunk az alapanyagokhoz és más technikákkal adjuk hozzá őket, mint a korábbi időkben. Komlócentrikus, a komló fajtája, frissessége, adagolásának módja alapvetően meghatározza, szinte lehetetlen kétszer teljesen ugyanolyat készíteni.